• Alergeni

    Alergen je snov, ki vstopi v telo, aktivira imunski sistem in povzroči preobčutljivo reakcijo oziroma tako imenovano alergijo. Alergije na hrano se pokažejo lahko  s prebavnimi motnjami, kožnimi spremembami ali simptomi na dihalnih poteh.

     

    Brez alergije je življenje lepše, zato smo za vas označili možne alergene v naših jedeh:
    1.    Arašidi in proizvodi iz njih;
    2.    Gluten v žitih (pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut)  in izdelki iz njih;
    3.    Gorčično seme in izdelki iz njega
    4.    Jajca in izdelki iz njih;
    5.    Mehkužci in izdelki iz njih
    6.    Mleko in mlečni izdelki;
    7.    Oreščki (mandlji, lešniki, orehi, pistacija, makadamija) in izdelki iz njih;
    8.    Raki in izdelki iz njih;
    9.     Ribe in izdelki iz njih;
    10.  Sezam in izdelki iz njega;
    11.  Soja in izdelki iz nje;
    12.  Sulfiti in žveplov dioksid (vino, suho sadje)
    13.  Volčji bob in izdelki iz njega (nekateri pekovski izdelki)
    14.  Zelena (listi in stebla) in izdelki iz nje;

     

    Poleg naštetih alergenov so možni tudi alergeni na konzervanse in barvila, ki se nahajajo v izdelkih zato, da živilu dajejo lepši videz, boljši okus in večjo obstojnost (alkoholne pijače, ribje konzerve, sladoled, konzervirano sadje, siri, klobase,  salame, praški za puding, likerji, jogurti itd)

     

    Za več informacij o alergenih ob naročilu  vprašajte naše zaposlene!!!